Klachtbehandeling
Als de klacht in behandeling wordt genomen zijn er drie mogelijkheden: het voorportaalcollege kan de klacht doorverwijzen naar de commissie van consultatie, de mediator of naar het college van toezicht.
Vormen van klachtbehandeling
De commissie van consultatie gaat in gesprek met beide partijen om hun visie te horen op wat er volgens hen is gebeurd en beziet of er een leeropbrengst is voor de jeugd- en gezinsprofessional. Als dat zo is dan gaat de commissie het gesprek hierover aan met de jeugd- en gezinsprofessional. De commissie van consultatie koppelt middels een advies naar het voorportaalcollege terug of de klacht als afgehandeld kan worden beschouwd. De uiteindelijke beslissing over de afhandeling van de klacht is aan het voorportaalcollege.
De commissie van consultatie behandelt geen klachten die zijn ingediend tegen professionals die zijn geregistreerd in de kamer pedagogen en de kamer psychologen.
Vind hier meer informatie over de klachtbehandeling door de commissie van consultatie.
Het college van toezicht behandelt klachten die naar haar zijn doorverwezen omdat er bijvoorbeeld sprake is van een (mogelijke) ernstige schending van de algemene tuchtnorm (zoals grensoverschrijdend gedrag). Een tuchtrechtelijke beoordeling vraagt een goed gedocumenteerd dossier. Daarom wordt de klager gevraagd alsnog een toelichtend klachtformulier/klachtenformulier in te dienen.
Vind hier meer informatie over de klachtbehandeling door het college van toezicht.
De mediator behandelt doorverwezen klachten op vrijwillige basis. De mediator neemt contact op met partijen voor het inplannen van een gesprek. De mediator koppelt naar het voorportaalcollege terug of partijen in de mediation tot afspraken zijn gekomen. Met inachtneming van die terugkoppeling beslist het voorportaalcollege over de (verdere) afhandeling van de klacht.